10 praktických tipů pro kojící mámy

Přijít z porodnice a mít hned všechno v malíku není úplně samozřejmé, každá se učíme za chodu a nějakou dobu trvá, než si všechno sedne a zautomatizuje tak, abychom nad tím nemusely složitě přemýšlet. Podívejte se na naše desatero tipů, které vychází ze zkušeností mnoha maminek včetně mých vlastních postřehů, jež jsem díky svým dvěma synům postupně získala.

1. Nestresujte se

Možná to zní jako klišé, ale každý neúspěch nebo „dobře míněná rada“ nás může vykolejit. Co platí na jedno miminko, nemusí platit na druhé. Vždy věřte sobě a svému instinktu. Myslete na to, že miminko je na vás celou dobu napojené a váš stres by se na něj zbytečně přenesl. Jak můžete kojení podpořit a nestresovat se jsme psali v tomto článku.

2. Mějte to nejdůležitější vždy při ruce

Určitě se hodí vložky do podprsenky, ať už používáte jednorázové, pratelné nebo tzv. sběrače mléka. Dále si připravte kojicí polštář (lépe si tak miminko ze začátku napolohujete) a plenu na odříhnutí. To všechno byste měla mít připravené na místě, kde nejčastěji kojíte, abyste se mohla v klidu soustředit na své děťátko a nezmatkovat, že vám něco chybí.

3. Pitný režim a kvalitní strava

Mějte na dosah jídlo a pití, protože na začátku strávíte s miminkem většinu času v posteli a odskočit si pro něco do ledničky je téměř nemožné. Důležitá je pestrá strava, zejména kvalitní maso a čerstvá zelenina. Připravte si silné domácí vývary a pijte je během celého dne.

4. Spěte spolu

Nemusíte své miminko odkládat do postýlky, pro jeho vývoj a bezpečí je mnohem vhodnější, když vás cítí u sebe a není opuštěno. Bylo prokázáno, že tato metoda předchází SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojenců) lépe, než když necháte děťátko v postýlce a hlídáte mu dech pomocí monitoru. Díky přítomnosti matky se miminko přirozeně naladí na její dechovou frekvenci a riziko SIDS se snižuje.

5. Buďte maximálně kontaktní

Mazlete se s miminkem, mluvte na něj vlídně, předávejte mu radost a dobrou náladu. Buďte často v kontaktu kůže na kůži. Neocenitelným pomocníkem jsou dětská nosítka, která schováte pod nosicí mikiny nebo vsadky do bundy. Se správně nastaveným nosítkem bude mít vaše miminko potřebný komfort pro spánek i pozorování a vy vedle toho stihnete řadu domácích prací či dalších aktivit. O své zkušenosti jsem se s vámi podělila v článku, jak mi nošení syna změnilo život.

kojeni_satek

6. Kojte na požádání miminka

Nestahujte si žádné aplikace, nesledujte přesné časy ani miminko zbytečně nevažte před a po kojení. Oba vás to bude jen stresovat. Zapomeňte na to, že „nemáte dost mléka“! Každá matka má právě tolik mléka, kolik její miminko potřebuje a miminko vypije právě tolik mléka, na kolik se cítí. Mnohem pravděpodobnější příčinou tzv. „nedostatku mléka“ je špatná technika kojení, nesprávné přisátí miminka nebo poloha. Pravidelným kojením se stimuluje laktace a mléko se přirozeně tvoří v dostatečném množství. Namísto utrácení za různé pomůcky či umělé mléko doporučujeme pozvat si domů kvalitní laktační poradkyni nebo si přečíst tento Praktický návod na kojení. Laktační poradenství je navíc u většiny zdravotních pojišťoven propláceno v rámci programu pro maminky.

7. Vyzkoušejte si různé kojicí polohy

V porodnici vám často ukážou jen jednu (např. vleže), ale vhodných poloh je mnohem více a každé mamince nebo miminku může vyhovovat jiná. I v tomto vám může pomoci ergonomické nosítko.

8. Kojte co nejdéle

Zahoďte dudlíky a lahvičky. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje kojit děti alespoň do 2 let a obecně se doporučuje kojit, dokud se dítě samo neodstaví. O dlouhodobém kojení a jeho pozitivním vlivu na vývoj dítěte se můžete dočíst na našem blogu.

9. Blokády a alergie

Spokojené miminko se usmívá, pozoruje okolí a nepláče, případně jej ihned uklidní náruč matky nebo prso. Pokud se u vás objeví neutišitelné pláče, miminko se prohýbá „do luku“, vadí mu manipulace, špatně se přisává nebo polyká, nemůže spát, vyskytují se průjmy, ekzémy nebo jiné kožní problémy apod., je dost možné, že vaše miminko trpí blokádou nebo alergií (nejčastěji ABKM). S včasnou diagnostikou blokád a jejich částečným uvolněním vám může pomoci např. osteodynamika. Na alergie je vhodná správná dieta pod odborným vedením a s postupným zaváděním alergenů v malých dávkách. O vlastní zkušenosti s KISS syndromem jsme publikovali tento článek.

10. Kvalitní kojicí oblečení

Kojit lze samozřejmě i v obyčejném triku, ale není to úplně praktické. Výhodou kvalitního kojicího oblečení je, že je přizpůsobeno kojení. Přístup k prsu je v ideálním místě a miminko se tak může pohodlně nakojit. Další nespornou výhodou je samozřejmě diskrétnost, protože nemusíte odhalovat půlku těla nebo celé prso. Vyzkoušejte naše propracované kojicí šaty nebo kojicí trika. Všechny naše střihy si vytváříme sami podle osvědčených zkušeností mnoha maminek.

Zpět do obchodu