Už žádné krmení lžičkou! Zkuste metodu BLW

Nepřijde vám mixování jídla do jedné kaše a následné „cpaní“ miminka lžičkou efektivní? Chtěli byste to zkusit jinak? Nechat krmení více na pocitech miminka? Zkuste metodu BLW (Baby-Led Weaning).

Baby-Led Weaning doslova znamená dítětem řízené odstavení (od kojení). Nebojte se, vaše miminko se bude kojit dále, jen mu místo tekutých příkrmů a nuceného otevírání pusinky dáváte přirozenou možnost ohmatat si a vyzkoušet pevnou stravu, a to s tempem, které mu právě vyhovuje. Vaše děťátko tak získává větší důvěru, samostatnost a zájem – zároveň mu tím odhalujete celý svět rozmanitých vůní a chutí. Není na tom nic složitého.

Proč byste to měli dělat

Tato metoda není žádnou vědou, ani módním výstřelkem, spousta rodin se k ní dostane tak nějak sama nebo ji už dávno praktikují. V posledních letech se tato metoda dostala do širšího povědomí a také byla výborně popsána v knize Vím, co mi chutná od Gill Rapleyové a Tracey Murkettové.

Jedním ze základních problémů běžného krmení je to, že miminku dáváme najíst v jinou dobu, než jíme sami. Miminko nevidí příklad na mamince a nemá se od koho učit. Miminka proto většinou lžičku odmítají, jídlo plivou a rodiče hledají složité cesty, jak do nich dostat aspoň ždibíček. Vzpomeňte si třeba na různá bezpilotní letadýlka, která kolem vás létala s jídlem na lžičce, aby do vás dostaly mrkvové pyré.

BLW metoda nám umožňuje stolovat společně a vychutnávat si stejná jídla. Vaše dítě si může bez nátlaku a s klidem sníst právě tolik, kolik chce – a hlavně svým tempem. Myslíte si, že to je pro malé miminko trochu příliš? Samozřejmě musíte složení pokrmů a jejich porcování přizpůsobit jeho věku. Vše připravujte na takové kousky, které může vaše dítě uchopit do ručičky, většinou měkčí textury.

U BLW není striktně dáno začínat zeleninou (mrkev, brambory apod.), pak ovocem, obilninami atd. – rovnou začněte tím, co bude chtít vaše miminko samo ochutnat. Držíte zrovna v ruce banán a ono na vás mlsně kouká? Zkuste mu dát kousek do ruky, nejdříve si otestuje strukturu, pak si ho v ručičce hezky pomačká, a nakonec třeba strčí do pusy – možná ho vyplivne, možná ne, s tím ale musíte počítat. Nebudeme lhát, nevyjdete z toho ani jeden v úplně čistém stavu, a pokud máte doma psy, budou vás milovat a poslušně zbytky dojídat.

baby-6245143_1280

Zdroj: Pixabay

Zkušenost maminky Báry z týmu Jsem máma

Říkáte si, že vaše dítě ještě nesedí? To nevadí, já mívala syna v klubíčku na sobě a on si prostě vzal z mého talíře, co se mu líbilo. Ochutnal takhle všechno možné, snažila jsem se nám oběma vařit rozmanitá jídla. Samozřejmě, že mi doktorka přednášela o tom, jak příkrmy zavádět, imunologické okénko atd. Je smutné, že názory odborníků se na tyto věci stále různí a jedni popírají to, co říkají druzí. Dělala jsem to po svém – pokud syn neměl při kojení žádný problém s tím, co jsem jedla, brala jsem to tak, že alergie nehrozí. Přišlo mi totiž mnohem lepší nechat si miminko vybrat právě to, co bude jíst a kdy; než ho do něčeho nutit. 

A šlo nám to spolu skvěle, syn měl sice někdy špagety i na hlavě, ale měl z jídla radost. Zkoušel všechno nové velmi rád, a hlavně se naučil, kdy je plný a kdy má dost bez toho, abych mu musela složitě odměřovat porce.

V tomto režimu tedy jedeme stále dál, nenutím ho do jídla, nenutím ho dojídat, věřím mu, že má tak akorát. I když už je větší a samozřejmě někdy si s jídlem dost vymýšlí. Celou dobu jsem kojila, zároveň jsem mu začala k jídlu nabízet i vodu. V začátcích stejně jde hlavně o ochutnávání, ne tolik o jezení.

Výhody BLW metody

  • Společné stolování, dítě si vytváří návyk a bližší vztah k rodině.
  • Když jíte stejná jídla a společně, můžete i vy zhodnotit své stravování a jídelníček, protože chcete, aby vaše dítě jedlo jen to nejlepší, a hlavně zdravě.
  • Dítě samo dokáže říci, kdy má dost, nedochází k přecpávání. Nemusíte řešit, jestli snědlo dost, nebo ne.• Dítě kromě chuťových pohárků namáhá také mozkové závity a testuje motorické schopnosti. Zkouší různé tvary a textury jídla, učí se, co je co. Při společném stolování od nás okouká, jak se co správně jí.
  • Dítě velmi brzy začne jíst tuhou stravu úplně samo bez nápomoci, což je velmi praktické, protože nemusíme v cizím prostředí řešit ohřívání mixovaných příkrmů.

Jak na to

Doporučuji si nejdříve o BLW všechno nastudovat, třeba i o dávivém reflexu a jaké porcování nabízet v jakém věku. Samozřejmě nemůžete dát malému miminku do ruky kus čerstvého jablka. Každá metoda má svá pravidla, která je potřeba dodržovat a dbát na bezpečí miminka. Mně hodně pomohlo BLW Krok za krokem (nyní Jíme společně), které kromě webu a knihy sdílí i skvělé tipy a poučky na sociálních sítích. 

A co takovému miminku vlastně vařit? Hodně mi pomohly recepty od Máma v kuchyni – u každého najdete, od jakého věku je můžete podávat. Tyto recepty jsou velmi rozmanité a plné zdravých surovin. No a taky doporučuji pořídit dobré bryndáky, nejlépe ty s rukávky a kapsičkou.

A co odpovídat těm všem kolem, kteří si myslí, že BLW je nebezpečné, zbytečné, je z něj bordel a jediné správné je krmit lžičkou? „Nechte to na mně!“ :)

Zpět do obchodu