Jak zvládáme život s ABKM (alergií na bílkoviny kravského mléka)

Potravinové alergie jsou pro mnoho lidí závažným zdravotním problémem, zejména pro malé děti. Jednou z častých forem potravinové alergie u dětí je alergie na bílkoviny kravského mléka. Můj druhý syn, Kubíček, na ni bohužel trpí. Chtěla bych se s vámi proto podělit o své zkušenosti pohledu mámy malého miminka.

ABKM vzniká v důsledku reakce imunitního systému na kravské mléko a může vyvolat různé symptomy, které zahrnují obtíže s kojením, kožní vyrážky, ekzémy, trávicí potíže, dýchací obtíže, a dokonce i potenciálně vážné anafylaktické reakce.

Co je to ABKM a jak ji poznám

ABKM je nepřiměřená odezva imunitního systému na specifické proteiny obsažené v kravském mléce, jako jsou kasein, alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin a další. Když imunitní systém miminka vnímá tyto proteiny jako cizí látky, produkuje obranné protilátky, což vede k alergické reakci.

Symptomy ABKM mohou zahrnovat zejména kožní projevy (ekzémy, vyrážky, svědění, kopřivka apod.), trávicí potíže (problémy s kojením, průjmy, zvracení, nadýmání, bolesti břicha) nebo dýchací obtíže (rýma, kašel, dušnost, sípání). Vzácnější a závažnější případy pak mohou zahrnovat i anafylaxi, což je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

ABKM blog | Moje zkušenosti s alergií u syna

Zkřížené alergie

Důležité je zmínit, že děti s ABKM mívají velmi často další potravinové alergie, které souvisejí s tzv. zkříženou reaktivitou. To znamená, že imunitní systém reaguje na podobné proteiny (jako jsou bílkoviny v kravském mléce), ale obsažené v jiných potravinách. Děti s ABKM tak mohou dostat alergické reakce například na proteiny obsažené v kozím nebo ovčím mléce, nebo mohou mít alergii na sóju, ořechy, vejce, kuřecí maso, hovězí maso a další potraviny.

Na co si dát pozor

Nedávno jsem s vámi sdílela svůj příběh s KISS syndromem, kterým trpí můj syn a který zkomplikoval život celé naší rodině. Ve stejné době mi lékař, který měl syna v péči, doporučil dietu a vynechat kravské mléko i hovězí maso. Měl podezření právě na ABKM. O této alergii jsem určité povědomí samozřejmě měla, ale do hloubky jsem se jí nikdy nezabývala. Vlastně jsem vůbec nevěděla, kde začít.

Vzala jsem to od špatného konce (neudělejte stejnou chybu):

  • Bezlaktózové produkty – moje první kroky vedly do supermarketu, kde jsem si naivně nakoupila všechny možné bezlaktózové výrobky v domnění, že jimi nahradím vysazené mléčné produkty. Ke zlepšení synova stavu však nedocházelo. Až později jsem zjistila, že intolerance laktózy je něco zcela jiného a že bezlaktózové potraviny bílkovinu kravského mléka stále obsahují.
  • Sójové mléko – následně jsem nakoupila mléka sójová a pokračovala v dietě s nimi. Ani po nich se však očekávaný výsledek nedostavil. Synovy potíže trvaly dále a alergie se zhoršovaly. Vůbec jsem nedokázala pochopit, co to způsobuje. Začala jsem pátrat na internetu, přidala jsem se snad do všech možných FB skupin, koupila si speciální kuchařky, e-booky i kurzy. Až zhruba po 2 měsících jsem došla k tomu, že existují tzv. zkřížené alergeny. Společně s mlékem jsem proto vysadila i hovězí maso, kuřecí maso, vejce a sóju. 

Až po vysazení kravského mléka a zkřížených alergenů (hovězí, kuřecí, vejce a sója) se synův stav začal zlepšovat. U mě však důsledkem tvrdé diety začalo docházet ke kritickému nedostatku základních látek, zejména vitaminů a minerálů. Vrátily se mi migrény, začaly padat vlasy, přišla obrovská únava a nespavost. Byla jsem totálně vyčerpaná. Můj pětiměsíční boj za synovo zdraví se zdál být nekonečně dlouhý. Už jsem nemohla dál.

ABKM, odpolední relax, maminka s dítětem

Vyplivuje malé kousky, nechce polykat

Toho času začal syn projevovat zájem o jídlo. Měla jsem radost, těšila jsem se, jak zavedeme BLW a budeme doma všichni stolovat společně. Když jsem uvařila první kousky zeleniny a nabídla je synovi, stejně, jako jsem to udělala u prvního syna před 5 lety, došlo k velkému zklamání. Syn nedokázal spolknout ani ten nejmenší kousek vařené zeleniny. Cokoliv si dal do pusinky, způsobovalo pocity na zvracení. Tolik jsem se bránila mixování a krmení lžičkou, protože jsem zastánce BLW. Nicméně, nedalo se jinak – zkusila jsem mu pokrm rozmixovat a syn hned napoprvé spucnul půl misky a byl zcela spokojený.

Později jsem se dočetla, že děti trpící na potravinové alergie, běžně odmítají polykat a přijmou jen kašovitou stravu. Snad je to od přírody zařízeno jako obrana proti potenciálně nebezpečným alergenům. BLW zkrátka u alergiků nezavedete tak snadno. 

Aby toho ale nebylo málo, asi 3 týdny po zavedení příkrmů to přišlo. První ložisko ekzému. Ach ne! Konečně jsem si myslela, že máme vyhráno. Podařilo se nám překonat blokády, vychytali jsme společně ty nejhorší alergeny. Tak proč teď a proč ekzém? Byla jsem zoufalá. Vzpomínám si, že ještě ten den jsem napsala do jedné ABKM skupiny, abych se ujistila, zda to s jídlem může nějak souviset. Byly mi doporučeny všelijaké masti, probiotika, Fenistil, vysazení kořenové zeleniny a další babské rady. Ach jo, další věc na seznamu, které bych nesměla jíst. A to mi zrovna mrkev každý den zpestřovala můj už tak chudý jídelníček.

Odborná pomoc, postupné zavádění alergenů

Mého příspěvku na sociálních sítích si všimla moje kamarádka (díky, Teri), která mi doporučila na nic nečekat a vyhledat odbornou pomoc dřív, než se ložiska ekzému objeví i na dalších místech. Nelenila jsem, a i když se jednalo opravdu o malý flíček na tváři, kontaktovala jsem Ing. Věru Zikovou – troufám si tvrdit, největší odbornici na potravinové alergie u dětí do 3 let. Trochu jsem se bála, že nás s tím malým flíčkem pošle na čekací listinu, protože ekzémy bývají opravdu mnohem závažnější. Paní Ziková, ačkoliv měla v tu dobu zcela plnou kapacitu, nabídla okamžitou pomoc v podobě sestavení jídelníčku pro mého syna, aby se ekzém zbytečně nerozšířil. Neodbyla však ani mě. Když slyšela, kolik měsíců nejím základní potraviny, sestavila mi plán na postupné zavádění všech vysazených alergenů zpět do mého jídelníčku.

Největším překvapením bylo, že po mně nechtěla držet dietu. Právě naopak chtěla, abych co nejdříve jedla zase pestrou a vyváženou stravu, tedy všechno. Trénováním alergenů jsem měla docílit vyhasnutí alergických reakcí u syna. Trénink spočíval například v tom, že jsem 3x do týdne, podle přesně stanoveného plánu, jedla v malých dávkách mléko, vejce i kořenovou zeleninu. Synovi se tak dostalo přes kojení jen stopové množství těchto alergenů a jeho tělo se s nimi mohlo postupně seznamovat.

Dlouho nezapomenu ten pocit, kdy jsem si po tolika měsících nesmyslné diety kousla do upečené buchty a mohla si vychutnat svůj oblíbený sýr nebo jogurt!

Ani synovi nikdo žádnou dietu neordinoval. Během jednoho měsíce jsme zavedli širokou škálu zeleniny, ovoce, různé druhy obilovin i mas. Opět podle přesného harmonogramu, který nám byl sestaven s ohledem na synovy potíže.

ABKM, sezení u rybníka, maminka s dcerou

Rady pro ostatní trápící se maminky

Co bych tedy všem doporučila – nedržte diety bez důvodu a bez porady s lékařem nebo odborníkem. Dlouhodobé vysazení všech potenciálních alergenů může vašemu miminku spíše ublížit než pomoci, protože jeho tělo nebude mít šanci se s alergeny postupně seznamovat.

Díky správně nastavenému tréninku se do střev miminka skrz mateřské mléko dostávají stopová množství alergenů a vaše děťátko si vytváří tzv. imunologické tolerance, které jsou nesmírně důležité pro správnou funkci trávícího a imunitního systému. Stejnou funkci mají i příkrmy, kdy se u alergiků začíná s hypoalergenními potravinami, aby se přirozené imunologické tolerance u miminka vytvářely pozvolna a bez komplikací. Bez vytvoření těchto návyků v raném věku dítěte můžete velmi snadno sklouznout ke zbytečným alergiím v dospělosti.

Kompletním vysazením alergenů totiž paradoxně vytváříte silného alergika, jehož tělo si nebude umět s běžnými potravinovými antigeny poradit – častými důsledky mohou být například celiakie (intolerance lepku) a intolerance laktózy. 

Pokud tedy máte podezření na jakoukoliv potravinovou alergii, poraďte se s odborníky – nepouštějte se do boje samy. Není nic důležitějšího než spokojené a zdravé miminko.

Držím vám palce!

Zpět do obchodu