Kontrastní hračky: Proč jsou důležité pro vizuální a kognitivní vývoj miminek

Pokud jste v očekávání nového přírůstku do rodiny, asi už jste si načetli vše o tom, kolik toho miminko v prvním roce života zvládne. Z malého ležícího uzlíčku se během krátké chvíle stane chodící a mluvící človíček. Jedním z nejdůležitějších aspektů při vývoji dítěte je stimulace smyslů, zejména zraku. Kontrastní hračky jsou nedílnou součástí výbavy pro nejmenší, protože vedle zábavy podporují vývoj vizuálního vnímání a kognitivních schopností dítěte. Ručně vyráběné kontrastní hračky můžete společně s naším těhotenským a kojicím oblečením pořídit v našem e-shopu.

Kontrastní hračky využívají jasného rozdílu mezi barvami nebo vzory. Tyto kontrasty jsou zpravidla ve světlých a tmavých odstínech, jako je černá a bílá nebo červená a černá. Hračky mohou mít geometrické tvary, jednoduché vzory nebo obrázky, které jsou snadno rozeznatelné i pro malé děti. Některé jsou měkké, jiné šustí nebo vydávají další zvuky, které děti velmi dobře zabaví. S oblibou je také zkoumají svojí pusinkou.

Proč by vám neměly chybět ve výbavičce pro novorozené děťátko?

  • Vývoj vizuálního vnímání: Novorozenci mají zpočátku zrak nezralý a kontrastní hračky s výraznými barvami a vzory ho pomáhají stimulovat. To může posilovat schopnost dítěte rozeznávat tvary a rozlišovat barvy.
  • Rozvoj kognitivních schopností: Studie ukázaly, že stimulace kontrastními hračkami může mít pozitivní vliv na rozvoj kognitivních dovedností jako je pozornost, paměť a rozpoznávání vzorů. Dítě se učí sledovat a reagovat na různé vizuální podněty.
  • Podpora pro kojení: Kontrastní hračky mohou být užitečné i během kojení. Vaše děťátko chce už po několika měsících stále více objevovat svět. Kontrastní hračka může udržet jeho pozornost u prsu a pomůže, aby se v klidu napilo.
  • První interakce: Kontrastní hračky mohou být prvními hračkami, s nimiž se dítě začne aktivně setkávat. Jsou to nástroje, které mohou podnítit zájem dítěte o okolní svět.
  • Rozvoj motorických dovedností: Zvídavostí vyvolanou kontrastními hračkami dítě může začít zkoumat, osahávat a manipulovat. To může vést ke zlepšení jemných a hrubých motorických (pohybových) dovedností.

367428660_976931366911267_5949313067667630669_n

Různé tvary, materiály i stimulace

Kontrastní hračky jsou pro miminka významné nejen z hlediska zábavy, ale také pro podporu jejich vizuálního a kognitivního vývoje. Pomáhají novorozencům lépe vnímat svět kolem sebe a rozvíjet své smyslové a motorické schopnosti.

Všechny kontrastní hračky v naší nabídce splňují přísné bezpečnostní normy, aby byly vhodné pro miminka od jejich narození. Hračky šije ručně naše švadlena u Hořic, a to výhradně ze 100% bavlny s certifikátem Öko-Tex Standard 100 – jsou vhodné i pro tu nejcitlivější dětskou pokožku.

V nabídce máme různé tvary a podoby pro stimulaci vašich miminek, s obrázky zvířátek nebo dalších jednoduchých výjevů, které vám budou i v pozdějším věku pomáhat s komunikací mezi vámi a miminkem, zejména při poznávání přírody a věcí. Na cesty nebo do postýlky doporučujeme leporela nebo hrací dečky, které jednoduše zabalíte do tašky. Uvidíte, že kontrastní hračka bude oblíbenou zábavou vašeho děťátka na hodně dlouhou dobu.

Zpět do obchodu