Nemusíte přestat kojit ani po nástupu do školky

Tlačí na vás okolí, že byste měla dítě odstavit, protože už je velké a půjde brzy do školky? Nenechte si brát své přesvědčení a příjemné chvilky s dítětem. Kojit můžete i dále ke spokojenosti vás obou, aniž by to na pobyt ve školce mělo nějaký vliv. Ale jak si takový režim správně nastavit?

Nemusíte se nutně loučit s kojením, ať už dáváte dítě do školky dříve, v obvyklých 3 letech nebo až k povinnému předškolnímu roku. Pokud je vaším cílem kojit do úplného samo odstavení, nemusí vám být školka přítěží a není důvod se bát. Určitě se nestresujte průpovídkami ostatních, že se kvůli kojení dítě od vás dlouho neodlepí.

Nástup do školky a postupná adaptace

V určitém věku už se dokážete se svým dítětem domluvit a všechno mu dobře vysvětlit. Do školky se můžete nejdříve podívat společně, probrat s ním, k čemu školka slouží, co se v ní bude odehrávat a co může čekat. Většina školek také v prvních týdnech nabízí postupnou adaptaci. Ze začátku tedy vaše dítko nemusí docházet na celý den včetně spaní. Můžete začít několika hodinami párkrát do týdne a přidávat podle jeho tempa.

Postupně spolu proberete, že maminka ve školce nebude a že kojení, na které je vaše děťátko zvyklé, může probíhat ve společném čase mimo školku. Pokud se bojíte, že vám bez kojení neusne, hoďte strach za hlavu a zkuste to. Možná se budete divit, ale díky interakci s vrstevníky většina dětí najede ve školce na úplně jiný režim. Pozorně vnímají, jak se chovají děti okolo nich, klidně pak ve školce usnou a na mámino prso si ani nevzpomenou. Doma dítěti však mléko neodpírejte, dopřejte mu jej po příchodu ze školky, při společném usínání nebo tak, jak jste byli zvyklí. Bude mít jistotu a pocit bezpečí, zůstane mu část zajeté rutiny a pocit domova.

Podobně to můžete aplikovat při hlídání či krátkodobém pobytu u prarodičů.

kojeni_vetsi_deti

Není důvod k nucenému odstavení

Důležité je, aby dítě vědělo, že možnost nakojit se stále má. Může si o něj říci, pokud jste spolu, a v tomto ohledu se nic nemění. Ideální pomůckou je široký výběr našeho kojicího oblečení Jsem máma, díky němuž můžete své dítě snadno a diskrétně nakojit téměř kdekoliv.

Kdybyste naopak důrazně naléhala na jeho odstavení, a k tomu by přišla velká změna v podobě školky, může to být pro dítě velmi stresující – mohlo by se uzavřít do sebe a školku odmítat. Kojení dětem totiž pomáhá případné strachy z nového prostředí překonat. Dodává pocit jistoty a bezpečí, který dítě potřebuje.

Užívejte si i nadále krásné kojící chvilky sami spolu a v klidu. Kojení je pro dítě velmi prospěšné, zejména pomáhá s jeho imunitou, která dostane v kolektivu opravdu zabrat, přináší mu cenné vitamíny a minerály.

Nenechte se tlačit společností, že je dítě na kojení příliš velké nebo staré. Vše záleží jen na vás dvou a nikdo by vám do vašeho soužití neměl zasahovat. Je velmi důležité podpořit rozhodnutí dítěte a nic mu nevnucovat – až bude chtít, odstaví se samo. Každá z nás by si měla najít vlastní cestu, naslouchat svému dítěti, nepropadnout kolektivnímu mínění a nenechat se zviklat mnohdy nechápavým okolím, které nemá dostatek podložených informací.

kojeni_verejnost

Kojení do 4 let není nic divného

Svoji zkušenost přidává Jana, zakladatelka Jsem máma, která kojila svého syna až do 4 let:
„Se synem jsem měla být na rodičovské dovolené až do jeho 4 let. Po třech letech jsem však dostala nabídku zaměstnání u nás ve městě, a tak jsem začala o školce uvažovat. Měla jsem velké obavy, jak v případě přijetí pracovní nabídky naše odloučení zvládneme a jaký dopad to bude mít na kojení. Rozhodla jsem se se synem promluvit, bavili jsme se jako dva dospělí. Martínek byl velmi chápavý a sám mi navrhnul, že si přece může dávat mlíčko, až budeme doma nebo venku. A tak to k mému údivu také fungovalo.

Syn po celou dobu ve školce kojení vůbec nevyžadoval, hrál si s kamarády, chodil na obědy a spát, protože věděl, že mu mámino prso doma nikdo nevezme. Takto jsme to praktikovali celý rok, dokud mi ve 4 letech sám od sebe neřekl, že už mlíčko nepotřebuje, že ho nechá miminkům. Přestože mě tehdy mrzelo přijít o tak intimní kontakt se synem, byla jsem vděčná, že ke svému rozhodnutí došel sám.

Mohu tedy jednoznačně potvrdit, že souběh kojení se školkou funguje a držím vám všem, které to čeká, palce a pevně věří, že to úspěšně zvládnete.“

Zpět do obchodu