Certifikáty a standardy zaručující kvalitu a udržitelnost našeho oblečení

V dnešní době se stále více zákazníků zajímá o původ a složení textilních výrobků, které nakupují. A to je správně, protože jedině tak lze odlišit skutečnou kvalitu od nadsazené ceny. Při výrobě našeho těhotenského a kojicího oblečení značky Jsem máma pro vás vybíráme ty nejkvalitnější látky, které dosahují těch nejvyšších standardů na trhu. Často narazíte na certifikát GOTS nebo Öko-Tex Standard 100. Pojďme si vysvětlit, co každý z nich znamená.

Zatímco v minulosti byly udržitelnost a ekologie výroby spíše marginálními tématy, dnes je tomu přesně naopak. Díky dostupnosti relevantních informací a celkové osvětě jsou zákazníci mnohem lépe erudováni v základních otázkách ochrany životního prostředí. Třídění odpadu se stává samozřejmostí a stejně udržitelným a šetrným by měl být i váš výběr při nákupu oblečení. 

Udržitelnost je pro nás na prvním místě (slow fashion)

GOTS – Global Organic Textile Standard je jednou z klíčových certifikací, které pomáhají spotřebitelům identifikovat ekologicky odpovědné textilní výrobky. Certifikát GOTS patří k nejpřísnějším certifikátům pro bio textil. Pro jeho získání je potřeba splnit řadu kritérií jako jsou:

  1. šetrné výrobní postupy (pěstování surovin, textilní zpracování i potisk) – standard GOTS usiluje o minimalizaci odpadu, výrobní efektivitu, udržování kvality a snižování uhlíkové stopy,
  2. odpovědné využívání přírodních zdrojů (šetrné zacházení s vodou, půdou a energiemi),
  3. zákaz užívání chemikálií a nebezpečných látek (pesticidy, toxická barviva apod.),
  4. etické jednání – bezpečné pracovní prostředí, spravedlivé pracovní podmínky a odměňování.

jsem_mama_kojici_saty_muselin

Dalším důležitým aspektem certifikace GOTS je sledovatelnost. To znamená, že každá fáze výroby od sklizně surovin až po finální produkt, musí být dokumentována a ověřena nezávislou třetí stranou. Tím se zajišťuje, že všechny výrobky s certifikací GOTS jsou skutečně organické a odpovídají tomuto standardu. Certifikace GOTS je udělována nezávislými certifikačními organizacemi, které provádějí pravidelné kontroly procesů výroby a jednotlivé produkty důkladně testují.

U nás v Jsem máma jsou udržitelnost a šetrnost k přírodě na prvním místě:

  1. Nabízíme velké množství produktů z bio bavlny s certifikací GOTS. Vyzkoušejte například naši letní kolekci těhotenských a kojicích šatů z bio mušelínu.
  2. Zaměřujeme se na to, aby naše těhotenské a kojicí oblečení bylo vyrobeno z materiálů, které vám dlouho vydrží, a pro svůj propracovaný design si ještě řadu let zachovalo elegantní a moderní vzhled (slow fashion).
  3. Naše střihy jsou navíc tak univerzální, že nikdo nepozná, že byly primárně určeny pro těhotné či kojící maminky.
  4. Také jsme jako jedni z prvních v ČR spustili second hand – obchod s kvalitním bazarovým mateřským oblečením za velmi příznivé ceny. Dali jsme si za cíl, aby se použitelná těhotenská a kojicí móda unosila a nekončila zbytečně v popelnicích.

Bezpečné materiály pro vás i vaše miminko

Öko-Tex Standard 100 značí bezpečnost a nezávadnost látek, takže je můžete bez problému používat i v kontaktu s citlivou pokožkou miminek.

Při nákupu těhotenského a kojicího oblečení, ale i dalších textilních výrobků, je pro maminky bezpečnost a kvalita látek důležitá. Protože malá miminka mívají velmi citlivou pokožku, kupujeme jim ty nejjemnější prací prášky. Prášek však není všechno, dětskou pokožku může dráždit i nesprávné složení materiálu, se kterým je miminko v kontaktu. Certifikace Öko-Tex Standard 100 je mezinárodně uznávaným standardem, který zajišťuje, že textilní výrobky jsou ekologicky šetrné a neobsahují škodlivé látky pro člověka či životní prostředí.

jsem_mama_kojici_saty

Pro získání certifikace Öko-Tex Standard 100 musí výrobky splňovat přísné limity, testování provádějí nezávislé laboratoře a zkoumá se zejména přítomnost pesticidů, těžkých kovů, formaldehydu, azobarviv a mnoha dalších. Certifikované výrobky si musí udržet požadovanou kvalitu a bezpečnost po celou dobu životnosti.

V naší nabídce najdete nespočet těhotenské i kojicí módy, kterou šijeme z látek s certifikací Öko-Tex Standard 100. Nezávadnost látek platí i pro naše kontrastní hračky, protože jsou určeny těm nejmenším. Kontrastní hračky využívají kombinaci několika základních barev (černá, bílá, červená), čímž u novorozenců pomáhají udržet pozornost, rozvíjí motorické schopnosti a podporují vývoj zrakových schopností.

Zpět do obchodu