Práce a děti mohou fungovat dohromady

Přijde vám, že jste na rodičovské dovolené strávila moc času a neumíte si představit, jak se vrátíte do práce? Nebo byste snad už ráda začala pracovat při rodičovské dovolené a nevíte jak na to? Možností je dnes plno, nemusíte „jen sedět doma“, můžete se rozvíjet i s malými dětmi.

Ohledně práce a rodičovství panuje mnoho mýtů a předsudků. Občas se ženy samy bojí, že mateřstvím vypadnou z pracovního života a děti tak odkládají. I když by politika a podpora žen s dětmi mohla být v ČR lepší, myslíme si, že pořád máme hodně možností a poměrně solidní základnu. Představíme si takové tři roviny, jak to s prací při a po rodičovské dovolené funguje, a připojíme i vlastní zkušenost zakladatelky e-shopu Jsem máma a dvojnásobné maminky Jany.

Některé podmínky pro práci během mateřské, popř. rodičovské dovolené, jsme si zmiňovali v článku Mateřská a rodičovská dovolená, příspěvky od státu: Co byste si měly vyřídit.

Vracím se brzy do práce/tatínek na rodičovské

Možná nám to v našem českém rybníčku přijde jako utopie, ale ve světě, a dokonce okolních státech Evropy, je naprosto normální, že se žena vrací do pracovního poměru po 6–12 měsících. Důvod je většinou finanční situace, protože v jiných státech nemají tak štědré sociální dávky. Tuto cestu ale začínají volit i české ženy, a to i přes to, že jsou někdy okolím odsuzovány. Nemusí to však nutně znamenat, že ztratí kontakt se svým miminkem.

Procento homeofficů se zvýšilo zvláště po koronavirové pandemii a obecně se nyní k pracovní době přistupuje flexibilněji. Nedovolí to sice každá profese, ale mnoho maminek si nastaví u zaměstnavatele nebo ve svém podnikání dovolenou jen na chvíli a vrací se do práce dříve. Většinou takto volí práci z domova (on remote), která jim poskytuje možnost pečovat o dítě, a přitom pracovat v dobu, kdy miminko spí, hlídá ho babička, chůva nebo partner.

Poměrně běžná je také situace, že na rodičovské dovolené doma zůstává muž. Rodiny k tomu přistupují zvláště tehdy, pokud měla žena v práci lepší finanční ohodnocení.

Pokud pracujete v kanceláři nebo meetingujete z domu a hledáte vhodné kojicí oblečení, které vám usnadní jak práci, tak starost o malé dítě, doporučujeme naši kategorii elegantních společenských šatů, u kterých nikdo nepozná, že mají skrytou kojicí funkci a vy se budete cítit sebevědomě na jakékoliv schůzce.

V našem sortimentu najdete i další kojicí oblečení, které se výborně hodí na různé domácí práce, procházky s kočárkem, sportování nebo jakékoliv jiné radosti ve vašem mateřském životě. Vše vyrobeno pro vaše největší pohodlí.

blog_mama

Nechci se doma „nudit“, chci přispět tím, co umím

Maminky na rodičovské dovolené stále častěji řeší, že nechtějí na celou dobu vypadnout z pracovního života a potřebují jen částečnou pracovní dobu. Pokud jim to zaměstnavatel neumožní, často hledají možnosti, jak začít s vlastním podnikáním. Například práce jako OSVČ na vedlejší pracovní poměr nebo práce na základě dohody o pracovní činnosti fungují skvěle a jsou i daňově zvýhodněné. Rozhodně tomu přispívá moderní doba a online svět. Někdy se ženy rozhodnou i pro úplně jiný obor, než ve kterém předtím pracovaly. K tomu slouží i zvýhodněné nabídky pro maminky v rámci rekvalifikačních kurzů. Nemusíte hledat jen na obvyklých pracovních portálech, najdete i stránky, kde se inzeruje práce přímo pro maminky na rodičovské dovolené. Kdo má chuť pracovat, tak si vždy cestu najde.

O svoji zkušenost se založením e-shopu v průběhu mateřství se s námi podělila Jana, zakladatelka e-shopu Jsem máma

Vždycky jsem toužila mít velkou rodinu a věnovat jí veškerý svůj čas. Přála jsem si pracovat z domu a neřešit se zaměstnavatelem neustálé nemoci a jiné absence, o které není s malými dětmi nouze. A to se mi opravdu splnilo, ačkoliv cesta to byla velice náročná. Více se můžete dočíst na blogu, kde jsem svůj příběh sepsala podrobněji.

Mé podnikání začalo v době, kdy jsem s malým miminkem zůstala sama a potřebovala finance. Podnikatelskou myšlenku jsem v hlavě měla již dávno předtím, ale pokud měla přijít nějaká vhodná doba na to ji realizovat, bylo to zrovna v čase, kdy jsem procházela rozvodem.

Měla jsem to štěstí, že můj prvorozený syn poměrně hodně a dobře spinkal a také miloval nosítko. Díky tomu jsem měla na práci dost času a v budování e-shopu mohla pracovat i přes den. Později to přešlo hlavně na noční směny, ale dávalo mi to smysl a naplňovalo to mou zapálenou podnikatelskou povahu.

Pokud chcete, aby se vašemu podnikání dařilo, považuji za nezbytnou podporu rodiny. Myšlenka mít svůj e-shop zní totiž lákavě a možná také působí tak, že je to vlastně jedna velká pohoda. Ale majitelky e-shopů a podnikatelky mi jistě potvrdí, že je to jedno velké sebeodříkání, dření a makání na úkor veškerého osobního času. Přesto bych nikdy neměnila. Možnost práce z domu a organizování času podle sebe je za mě to nejlepší, co může ženu, nejen na rodičovské dovolené, potkat.

vyroba_satu

Chci naskočit zpět do pracovního života po rodičovské

Některé maminky po rodičovské dovolené, která se může s rostoucím počtem dětí prodloužit, řeší, co budou dále v profesním životě dělat. Někdy jim přijde, že mají na pracovním trhu ještě co dohánět. I ony mají možnosti, jak naskočit zpět. Například nezisková organizace M.arter nabízí možnosti různých kurzů, vzdělávání a konzultací, které vás nakopnou zpátky do pracovního života. Organizace se také snaží nastavovat lepší podmínky pro ženy v pracovním prostředí.

Požádat můžete i úřad práce o proplacení rekvalifikačního kurzu nebo jiného vzdělání, které vám pomůže dostat se po rodičovské dovolené zpět do pracovního kolotoče. Neváhejte využívat takových možností, řekněte si o pomoc a o férové podmínky v práci. Je konec dobám, kdy zaměstnavatelé koukali na ženy s dětmi skrz prsty.

Zádrhelem samozřejmě mohou být dětské nemoci, absence školek nebo dětských skupin ve vašem okolí. V dnešní době se ale najde i spoustu soukromých školek, firemních školek nebo sousedských či komunitních dětských skupin. Moderní doba nám dává více nástrojů a možností, jak se vrátit do práce nebo dělat to, co máme rády. Důležité je také se o povinnosti podělit s partnerem nebo poprosit o pomoc rodiče. Spokojená máma = spokojené děti.

Zpět do obchodu